Kanslinytt

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel anländer till Karlavägen 65

Kronprinsessparet, de Frivilliga Försvarsorganisationerna och flyktingarna

 

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel besökte den 19 april Karlavägen 65 och sex frivilliga försvarsorganisationer. Det var ett kronprinsesspar som var där för att lära sig mer om de Frivilliga Försvarsorganisationerna som är engagerade Totalförsvarets civila verksamhet. De lyssnade och frågade.

Det som verkligen var av intresse under mötet i Försvarsutbildarnas lokal, var flyktingarna från Ukraina. Hur har de Frivilliga Försvarsorganisationerna, FFO, mött denna situation?

FOS ordförande och rikslottachefen Heléne Rådemar presenterade först lite övergripande samtliga FFO:er för Kronprinsessparet och medlemstillströmningen sedan kriget bröt ut, 8000 nya medlemmar.

Vi har engagerade medlemmar med stark försvarsvilja, sa Heléne Rådemar.

Curt-Ove Jakobsson, rikskårchef för Frivilliga Automobilkåren, FAK, tog vid och berättade om FAK:s 25 kårer, visade en film om FAK:s depå i Jönköping. Han berättade för ett intresserat kronprinsesspar om tidigare insatser, skogsbränderna 2014 och framåt, om fågelinfluensan och det nu pågående flyktingmottagandet.

Prins Daniel frågade sig om det arbete som Svenska Blå stjärnan och FAK gör för att upptäcka djur med sjukdomar som rabies vid gränserna. Kristin af Malmborg, generalsekreterare för Svenska Blå stjärnan svarade att det är mycket liten risk för rabies som visserligen är en allvarlig sjukdom.

Kronprinsessan uppskattar frivilligorganisationernas arbete med flyktingmottagande:

Bra i oroliga tider att det görs något konkret, sa Kronprinsessan.

Prins Daniel frågade:

Hur fungerar det med ert flyktingarbete?

Ylva Jonsson-Strömberg från Svenska Röda Korset svarade:

Vi har 20000 frivilliga som hjälper flyktingbarn med sådant som språket och läxläsning. Vi är ute i kommunerna. Vi hjälper Ukrainaflyktingarna med myndighetskontakter, vilka de ska kontakta.

Prins Daniel frågade hur Svenska Lottakåren kommunicerar med flyktingarna. Generalsekreteraren Anna Nubäck sa att mycket kontakt går via sociala medier, kanaler som ligger vid sidan av personliga möten.

Försvarsutbildarnas generalsekreterare Bo Stennabb berättade om sitt förbunds arbete med att bistå myndigheterna med tolkar så att de lättare ska kunna kommunicera med flyktingarna.

Tomas Warberg, generalsekreterare för Civilförsvarsförbundet visade Kronprinsessparet en krislåda som man ska ha hemma. Det var en låda som Kronprinsessparet uppskattade, liksom den tid som frivilligorganisationer gett dem.

 

 

Text och foto

 

Per Lunqe

Nyhetsbrev för april är utskickat till samtliga medlemmar, har du inte fått det kontakta din kår! Du kan även ladda ner det här!

Mötesanteckningar och övriga presentationer ligger under ladda ner. FAK stödjer flyktingströmmen genom att tillsamans med Blå Stjärnan bygga och bemanna ett antal tält för djurskyddets skull. Många FAK:are gör också stora enskilda insatser för att stödja Ukrainas folk genom att transportera flyktingar från krigsområdet samt transportera dit hjälpsändningar.

Stort tack för bra redovisningar om hur respektive kårs situation ser ut.

Jordbruksverket är igång med många verksamheter på grund av flyktingsituationen i Ukraina.

Nu har avikstsförklaringen med Jordbruksverket övergått i ett avtal vilket vi är mycket glada över. Redan nu används avtalet på ett antal orter i landet där t ex våra sjukvårdstält reses för att användas vid kontroll av husdjur som medföljer från Ukraina.

Vi ser fram emot ett positivt samarbete med SJV där vi nu kan sätta in nya medlemmar som aktivt löser komplicerade logistikuppgifter.

Avtalet finns i nedanstående länk och på "Ladda ner - avtal"

Ett mycket viktigt avtal har nu undertecknats mellan Länsstyrelsen och FAK respektive Bilkåren. I det försämrade säkerhetsläget som Europa och Sverige befinner sig i så var det mycket vältajmat. Det kommer att behövas många nya medlemmar för att uppfylla alla befattningar som finns tillgängliga samtidigt som det skapar en rekryteringspotential som vi inte på många år sett i organisationen. Sedan förutsätter det också att FAK:s insatsorganisation kan uppbringa den fordons-och materielkvantitet som krävs för att fylla enheterna.
En utmaning för både FAK och Länsstyrelsen men också en förutsättning för att skapa en säkrare tillvaro i Skåne och dess omgivning.
Vi hoppas och förutsätter att övriga länsstyrelser ser detta avtal som en möjlighet att snabbt komma fram i ett aktivt krisstöd.  

 

Avtalet och organisationen finns i bif filer samt under "Ladda ner- Avtal"