Stor pågående MTE-insats i Mönsterås kommun

Stor pågående MTE-insats i Mönsterås kommun

FAK-Jönköping fick i förra veckan (19/1) i uppdrag av Jordbruksverket att stötta en pågående insats de genomför på en stor gård i Mönsterås kommun där man fått in smitta av fågelinfluensa i en större fågelbesättning. För att förhindra vidare spridning till andra fågelbesättningar har Jordbruksverket beslutat om att hela fågelbesättningen skall avlivas och destrueras. 

Delar av tältstaden som FAK-Jönköping & FAK-Kalmar byggt upp
Delar av tältstaden som FAK-Jönköping & FAK-Kalmar byggt upp

Detta är ett stort och mycket omfattande arbete som kräver en stor mängd personal att utföra och till sin hjälp har Jordbruksverket kallat in personal från Blå Stjärnan & Hemvärnet i arbetet med att forsla ut och transportera iväg de avlivade djuren.

 

Personalen som arbetar med detta behöver tillgång till faciliteter för omklädning, pausrum, matsal, uppehållsrum, värmestuga, plats för personlig tvätt och sanering och det är här FAK och MTE-Jönköping kommer in. FAK & MTE-Jönköpings uppdrag är att tillhandahålla och driva ovan nämnda faciliteter inklusive matransporter.

 

Insatsen startade förra veckan med 4 sjukvårdstält och elverk etc. transporterades ner och som personal från FAK-Kalmar tagit emot och satt upp på gården. Insatsen har vuxit kraftigt senaste dagarna och FAK-Jönköping har hittills levererat ner 21 sjukvårdstält med tillhörande belysning, värmare och el-centraler till insatsen. FAK-Jönköping har också bidragit med flera elverk, tvättställ och vattenbehållare.

FAK-Kalmar har driftsansvaret på plats för att tältstaden, vilket innebär att säkerställa att tälten är igång med värme, belysning, elektricitet & vatten 7 dagar i veckan 07-23.

 

Arbetet är organiserat i 2-skift mellan 7-23.

·        1 person fungera som chef/kontaktperson +2personer till per skift

·        Arbetet pågår alla dagar i veckan

·        Mat finns på plats

·        Ersättning enligt RIB-avtalet (benficksavtalet)

·        På plats finns en ledningsbuss som fungera som FAKs uppehållsutrymme och värmestuga

·        Inkvartering sker i Mönsterås i enkelrum.

 

Då insatsen kommer fortlöpa kommande veckor så har FAK-Kalmar gått ut med förfrågningar till FAK-Kronoberg & Blekinge om möjlighet att bidra med personal till insatsen för att kunna lösa av personalen från Kalmar.

 

Självklart så stöttar och samarbetar vi varandra mellan lokalkårerna, så under kommande vecka kommer personal både från FAK-Blekinge och FAK-Kronoberg att ansluta till insatsen i Mönsterås kommun.

Då insatsen kommer fortlöpa under flera veckor så finns det ett fortsatt behov av att kunna rondera FAKs driftspersonal så är du intresserad och har möjlighet att kunna hjälpa till så ta kontakt med representanten i din lokalkår nedan och anmäl ditt intresse.

 

Finn Thomsen, FAK-Kronoberg
Anders Cedergren, FAK-Blekinge

 

/Jonas Bärnheim

Ledamot FAK-riks & kårchef i FAK-Blekinge

 

FOTO: FAK-Jönköping & FAK-Kalmar

 

 

Galleri: