Andra Prova-på-helgen för kvinnor genomförd 29-30/8

Andra Prova-på-helgen för kvinnor genomförd 29-30/8

I helgen genomförde FAK Blekinge återigen en Prova-på-helg för kvinnor att köra bandvagn och även denna gången föll det väl ut hos deltagarna!

Terrängkörning måste provas på så klart.
Terrängkörning måste provas på så klart.

Efter den lyckade, första prova-på-helgen i maj så ville vi köra en ny omgång så snart som möjligt för att smida medan järnet är varmt som det heter. Sex kvinnor var anmälda men tyvärr fick vi ett sent återbud från en av deltagarna. Övriga fem genomförde helgen med bravur och att döma av utvärderingen så var alla mycket nöjda med vad de fått uppleva.

 

Syftet med helgen är att ge kvinnor en chans att lära sig mer om bandvagnskörning under ordnade former och på samma gång försöka locka fler att bli aktiva i kåren. Samtidigt som deltagarna får chansen att utmana sig själva så får de en bra grund att stå på ifall de söker sig vidare till centrala utbildningar. Det som många skriver uppskattande om i utvärderingen är att de tillåts testa på sina egna villkor och att de tidigt får testa även mer avancerade saker som terrängkörning.

 

Under de två dagarna så har de fått en första inblick i FAK, grundläggande hantering av vagnarna samt de regler som gäller för terrängkörning. Sedan har det varit praktiska övningar i form av körgård med slalomkörning framåt och bakåt, backning in i tänkt garage och sidledsförflyttningar för att grensla eller pricka hinder med banden. Sedan fortsätter man med enklare terrängkörning i sidolutning, därefter genom plan men obanad terräng för att sedan gå vidare till att köra de terrängslingor som finns i övningsområdet. Deltagarna får även öva på vändning i ett trångt utrymme i terrängen med en kollega som backledare.

 

Eftersom vi befann oss på ett militärt övningsområde på Rosenholm utanför Karlskrona, så försökte vi anpassa oss till de förhållningsregler som Försvaret satt upp för att minimera spridningen av SARS-CoV-2. Därför användes munskydd även utomhus på övningsfältet som syns på bilderna. Den tråkiga bieffekten med det var att det var svårare att se deltagarnas reaktioner inne i vagnarna! Eller som en deltagare sade: Rinner det inget från ögonen så är det nog ok!

 

Ett stort tack till helgens deltagare! Verkligen kul att ni ville, vågade och till slut även kunde köra bandvagn!

Även en stor eloge till Jonas Bärnheim och Fredrik Widebrant som sett till att Prova-på-helgerna blivit till en succé!

 

Vi kommer troligen att göra om denna aktiviteten fler gånger framöver, dock är hösten redan fullspäckad så nu tar vi sikte på våren istället. Vi känner att konceptet och tidsschemat funkar fint så som vi genomfört det dessa gångerna. Dessutom har vi fått frågan om vi kan göra samma sak för killar, så vilket det blir nästa gång återstår att se när vi kommer dit i planeringen. Håll ögon och öron öppna för en fortsättning!

 

Magnus Johansson

FAK Blekinge

KÅRNYHETER

2020-12-16 - FAK Blekinge
2020-11-01 - FAK Blekinge
2020-10-27 - FAK Blekinge
2020-10-15 - FAK Blekinge
2020-10-05 - FAK Blekinge
2020-09-16 - FAK Blekinge
  •  
  • 1 av 24
Prenumerera på Kårnyheter