FAK-Blekinge aktiverade med anledning av oljeutsläpp från grundstött färja i Hanöbukten.

FAK-Blekinge aktiverade med anledning av oljeutsläpp från grundstött färja i Hanöbukten.

Igår eftermiddag blev jag kontaktad av krissamordnaren i Karlshamns kommun som med anledning av den grundstötta färjan ville höra sig för om FAK-Blekinge kunde bistå kommunen med tält i samband med oljesaneringen.

Skriftlig beställning på 2 stycken tält med tillbehör för etablering nere i Sternö måndag 23/10 kl. 13:00.

Gick ut med information i vår slutna facebookgrupp om att hjälp behöves för att lasta och etablera.

Idag på morgonen var jag, Per & Bengt på plats och började förbereda och lasta i ordning materielen i pickup och släp. När vi i princip var klara så ringde man från Karlshamn och meddelade att man inte fått besked från Kustbevakningen om vart de vill att tälten skall etableras ännu men att det inte verkar bli på Sternö då oljan drivit in mer mot Sölvesborgshållet. Så etablering vid 13.00 avblåstes och de som flaggat att de kunde hjälpa till att resa tälten blev informerade om att tältetableringen blivit pausad.

 

Krissamordnaren i Karlshamn kommer informera sin kollega i Sölvesborg om att vi har utrustning packat och klart och kan etablerade den i Sölvesborg om de vill det. Avvaktar besked. Har också meddelat krissamordnaren i Karlshamn & Sölvesborg att vi kan erbjuda bandvagn med flak för att hjälpa till vid saneringen längs med stränder och känsliga naturmiljöer.

 

Så Pick-up och släp står latade och klara fram till helgen så får vi se. Meddelar vidare via facebookgruppen och supertextgruppen när jag har ny information.

 

/Jonas Bärnheim

 

KÅRNYHETER