FAK-Blekinge på ett lite ovanligare uppdrag i Skåne.

FAK-Blekinge på ett lite ovanligare uppdrag i Skåne.

Frivilliga automobilkåren i Blekinge har sedan flertalet år tillbaka ett gott samarbete med Civilförsvarsförbundet Sydkusten i Ystad. Vi har samverkat i olika uppdrag och insatser, exempelvis O-Ringen 2014, Sweden Rock Festival 2018/19, och i olika övningar under åren, ett roligt och givande samarbete och utbyte mellan två frivilligorganisationer som arbetar med krisberedskap.

Tack vare detta samarbetet fick FAK-Blekinge frågan från Ystad-gänget om vi ville vara med och hjälpa till vid det mycket behjärtansvärda arrangemanget ”JOY 2019” i den lilla orten Killhult i Skåne.

Vad är då JOY 2019?

 

Jo det är ett ideellt arrangemang som lantbrukaren Bengt arrangerar på sin gård utanför Killhult för cancersjuka barn och deras familjer. En dag fylld av roliga aktiviteter och upplevelser för de cancersjuka barnen och deras familjer. Självklart ville vi vara med och får bidra denna dagen tillsammans med våra vänner i Ystad.

 

Dagen började med en gemensam samling och genomgång i Bengts maskinhall med alla frivilliga funktionärer och uppgifter delades ut. Ett gäng avdelades till att förbereda maten till alla gästerna som snart skulle anlända till gården, och menyn för dagen var hamburgare och riktigt hemlagat potatismos. Tur att våra vänner från Ystad utöver bandvagn även tagit med sig sin stora orangea gryta på hjul (årgång 1944) så att 100kg potatis kunde kokas på en gång. Utöver oss och vännerna från Ystad var en MC-klubb, en rallyklubb, Polisen, Räddningstjänsten, musiker m.fl. på plats för att förbereda alla olika aktiviteter för gästerna.

 

11.30 när alla gäster kommit delades alla in i grupper och fick en t-shirt i gruppens färg samt en keps, detsamma gällde alla som var med och hjälpte till på något sätt. Uppgiften vi i FAK blev tilldelade var att vara "Gruppchefer" och följa de barn med familjer som tillhörde vår grupp under hela dagen. Första aktiviteten var en lång kortege med poliseskort igenom byn där alla barnen med familjer fick åka hövagn. Väl tillbaka på gården bjöds det på grillade hamburgare och potatismos. Hemglassbilen stod för efterrätten. När alla var mätta och belåtna så var det gruppvis besök på tre stycken stationer.

 

Station 1: sång- och musikstund i ladan tillsammans med två musiker.

Station 2: MC-åkning och ansiktsmålning. MC-klubben hade ett stort antal hojar och de körde en runda på några kilometer med alla som ville åka. Här fanns även en samling Classic cars som man kunde titta på.

Station 3 var rallyåkning. Ett 10-tal rallybilar körde två olika slingor på fälten där alla som ville fick åka med några varv. I anslutning till detta fanns även en brandbil, polisbil och polis-MC, bandvagn och en del jordbruksredskap uppställda som man kunde titta på. Bandvagnen och polisbilen körde även en runda på fältet med de som ville åka.

Mitt i dessa gruppaktiviteter landade Sjöfartsverkets räddningshelikopter på fältet vilket givetvis drog till sig full uppmärksamhet.

 

Efter avslutade gruppaktiviteter serverades hemlagad ostkaka med hjortron- eller hallonsylt och grädde. I samband med detta samlades alla i ladan för en del tal och musik. Alltihop avslutades utomhus med gemensamt ballongsläpp med fyrverkeri samt utdelning av ryggsäck, rosor och ett litet smycke.

 

VI är helt säker på att de barn och familjer som var på plats hade en härlig dag som de sent kommer glömma. Det kändes verkligen privilegierat att få vara med under dagen och se till att den blev en glädjens dag för de som var där. Stort tack till Civilförsvarsförbundet Sydkusten i Ystad som bjöd med oss att delta och ett jättetack till Bengt som initiativtagare och arrangör av denna dagen och tack till alla övriga frivilliga och till alla sponsorer som bidragit och självklart till alla gästerna som vi fick möjligheten att träffa.

 

Christer, Marcus, David, Marie, Rolf, Björn och Magnus

Frivilliga Automobilkåren Blekinge

 

FOTO: Markus Reindahl, Björn Jönsson och Christer Dahlberg

Text: Jonas Bärnheim

 

KÅRNYHETER

2020-12-16 - FAK Blekinge
2020-11-01 - FAK Blekinge
2020-10-27 - FAK Blekinge
2020-10-15 - FAK Blekinge
2020-10-05 - FAK Blekinge
2020-09-16 - FAK Blekinge
2020-09-15 - FAK Blekinge
  •  
  • 1 av 24
Prenumerera på Kårnyheter