FAK Blekinge summerar deltagandet i Sweden Rock Festivalen 2019.

FAK Blekinge summerar deltagandet i Sweden Rock Festivalen 2019.

Det är med vemod som vi packar ihop våra prylar efter en intensiv vecka i Norje Boke och säger tack och adjö till alla våra vänner i andra organisationer som vi har samverkat med. Detta året utökades vårt transportuppdrag med två dagar och beredskap, detta då det är flera tusen personer som är engagerade i uppbyggnaden av festivalområdet och även då sker det olyckor.

Vi körde i år med två minibussar, dessa rullade många mil till akuten Kristianstad, vårdcentralen Sölvesborg, jourcentralen Karlshamn och akuten i Karlskrona. Det blev dryga 50 stycken transporter med minibussarna. Vår bandvagn smattrade iväg fem gånger till campingar och inom festivalområdet. Det två medhavda rullstolarna utnyttjades även de flitigt, totalt 10 transporter blev det. Det var populärt att bli fotograferad i en av våra rullstolar.

 

Akut matförgiftning råkade 13 campande festivaldeltagare ut för efter att ha ätit kycklingbaguett. Det blev inledningen till en snabb insatts av sjukvårdsledningen. De sjuka skulle hämtas och inkvarteras isolerade i ett tält i närheten av sjukvårdstältet.

 

De fyra första hämtades med bandvagn, lätt att spola ur om behovet uppstår. I en minibuss plastades alla sätena in med sopsäckar (lätt att sanera och desinficera), för att hämta resten av de insjukna. Efter en timma var det klart, patienterna på plats i det uppbyggda lägret och de övervakades av sjukvårdspersonal. De matförgiftade kunde trötta lämna tältet efter åtta timmars isolering.

 

Det känns mycket bra att vi har kunnat hjälpa så många skadade och sjuka festivaldeltagare. Som Elise skrev ”… det är inte bara som fordonsförare vi finns där, det är också som medmänniska vi får träda in …”

 

Vi ser fram emot nästa års festival, vi har påbörjat arbetet med att dokumentera våra erfarenheter från årets insats och arbeta in dem till nästa år.

 

I år har vi haft fyra kvinnliga förare med i vårt gäng, samtliga sjukvårdsutbildade. Antalet kvinnliga förare kommer vi att försöka utöka till nästa år.

 

Rolf Svensson

Insatsledare Sweden Rock Festival, FAK-Blekinge