Jakten på de blå diamanterna

Jakten på de blå diamanterna

Årets höstövning i Blekinge ”Den vilda jakten på de blå diamanterna”, genomfördes söndagen den 27 oktober med start vid 15-tiden. Deltagarna fick först en kort lektion i vad man som ansvarsfull bandvagnsförare bör tänka på vid kall väderlek. Hur oljors viskositet påverkas av kyla, val av uppställningsplats, vikten av rengöring, växelläge mm.

En "blå diamant"
En "blå diamant"

Scenariot för fortsättningen av kvällens övning var mörkerorientering efter de ”blå diamanterna”. Diamanterna utgjordes av ÅTTA blå 60 liters oljefat som var utplacerade i terrängen. Varje tunna var märkt med en siffra/bokstav eller en kombination av dessa. Uppgiften för bandvagnsbesättningarna att hitta faten och anteckna märkningen på dem.

 

Varje besättning fick nu själva rita in positionerna på sina kartor. Ett litet misstag av övningsledaren resulterade i att ett objekt inte hittades, fel position var utritad!! (även solen har fläckar).

 

För att distrahera besättningarna hade ett extra nionde fat placerat ut. Efter tre timmars orienterande i terränglådan, återvände besättningarna nöjda och glada, men hungriga, till bandvagnsgaraget. Alla besättningarna lyckades med att hitta oljefaten.

 

Innan korvburken öppnades och det var dags för mat fick de en utmaning till att lösa, nämligen att organisera om bokstäverna de samlat till en bra ramsa, F A K NR1 I G E N, vilket visade sig vara en tuff utmaning på fastande mage.

 

En stor burk BULLENS, 40 bröd och 0,5 kg räksallad, blev kvällens saldo på matkontot.

 

Bra samarbete i vagnarna vad vi förstod på eftersnacket och framförallt så var det glada miner.

 

Bra jobbat, gott mos.

 

Roffe, Peter och Fredde

Övningsledningen