Provapåhelg genomförd i Blekinge

Provapåhelg genomförd i Blekinge

Nu i helgen 3-4 september genomförde FAK-Blekinge ännu en provapåhelg bandvagn för kvinnor. Ett mycket uppskattat koncept av deltagarna. Ett koncept framtaget av Blekingekåren.


 

Taggade deltagare i provapåhelgen 3-4 september i Karlskrona 2022
Taggade deltagare i provapåhelgen 3-4 september i Karlskrona 2022

Helgen startar strax innan kl. 9 på lördagen med kaffe och fralla och en kort presentation av ledare och deltagare, följt av vilka mål vi har för provapåhelgen. Sedan går vi över till en timmes övergripande information om civil krisberedskap, FFO:er och vad vi inom FAK har för olika typer av uppdrag och vilka krav och förväntningar som ställs på oss vid insatser.

 

Sedan bär det av till övningsområdet där deltagarna får en första presentation av vagnen och dess reglage, förarmiljö och vridpunkter under tiden som konbana och körgård iordningställs. 

Deltagarna får sedan under några timmar öva sig i körgården under överinseende av instruktören Fredrik W. och hans medhjälpare Bengt och Magnus. Detta för att deltagarna skall lära känna vagnen så att de kan placera den rätt i de olika momenten innan de kan få prova på att köra i terrängen.

Eftermiddagen avslutas med att alla deltagare får framföra vagnen i en terrängslinga. Därefter är det fordonsmarch hem till garaget och avslut kl. 16. Vid det laget är deltagarna ganska trötta efter en intensiv dag med mycket information, nya intryck och många nya saker att ta in.

 

Söndag morgon start strax innan kl. 9 med frukost, därefter presentation av tillsyn före körning som sedan övergår i att eleverna två och två efter checklistan går igenom sin vagn och utför tillsyn före körning. När det är klart så är det fordonsmarch ut till övningsområdet igen för en uppfräschning i körgården. Riktigt kul att se hur duktiga deltagarna är i körgården både framlänges och baklänges. 

Under förmiddagen hinns även en genomgång av lilla och stora verktygssatsen så att alla är bekanta med verktygens namn och användningsområde.

Efter en ny runda i enklare terrängslinga och lunch är det dags att vrida upp nivån några snäpp till. Då tar vi oss ut i en mer avancerad del av övningsområdet. Här fotvandrar deltagarna slingan med en av instruktörerna och Fredrik kommer efter med bandvagnen. Här diskuterar och resonerar man med deltagarna om för och nackdelar med olika spårval och hinder man bör tänka på när man skall ta sig fram med bandvagnen.

Efter att man gått igenom slingan så är det deltagarnas tur, de som vill, att få köra slingan själva under överinseende av instruktörerna. Kan säga att slingan bitvis bjuder på mycket avancerade moment, men när deltagarana genomfört slingan så är de mycket stolta och nöjda. 

Det var en mycket duktig och jämn grupp av förare som deltog i provapåhelgen och verkligen kul att se deras mycket snabba utveckling från att aldrig kört en bandvagn innan till att ta sig runt i körgård framlänges och baklänges och till att ta sig igenom den avslutande terrängslingan.

Deltagarna har efter genomförd helg en mycket bra grund att stå på om de väljer att gå vidare med centrala uppdragsutbildningar mot Svenska Kraftnät och Trafikverket.

 

Helgen leddes av bandvagnsinstruktören Fredrik Widebrant med hjälp av Bengt Petersson och Magnus Johansson. Kårchefen Jonas Bärnheim var med och fotade och filmade.
 

Till våren 2023 planerar vi för att genomföra en ny provapåhelg men då en mixad version då vi vet att det finns en del män som också är intresserade av att vara med på en provapåhelg.

 

/Jonas Bärnheim

Kårchef Frivilliga Automobilkåren Blekinge

 

KÅRNYHETER

  •  
  • 1 av 31
Prenumerera på Kårnyheter