FAKs insats vid branden i Bredaryd höjs till skyarna av Räddningstjänsten!!!

FAKs insats vid branden i Bredaryd höjs till skyarna av Räddningstjänsten!!!

Söndagen den 28 maj kl 16:00 avropade Räddningstjänsten i Jönköping FAK-F med MTE-konceptet till Bredarydsbranden. Omfattningen av branden var ca 500 ha i oländig terräng med mossmark och ont om vatten.

FAK–Fs fem bandvagnar stod klara för insats. Räddningstjänstens två bandvagnar i Jönköping står i samma förråd som FAK-F:s bandvagnar och eftersom FAK-F sedan många år har 7/24-beredkap på dem togs de med. Räddningstjänsten i Eksjös två bandvagnar transporterades till brandområdet, så totalt fanns 16 bandvagnar från Jönköpings län till förfogande.

 

Under eftermiddagen, kvällen och natten transporterades bandvagnar med IBC-containers och motorsprutor till brandområdet. FAK-F:are kallades in enligt ordinarie larmlista och allt fungerade klockrent!

 

Ett 20–tal Räddningstjänster från Västra Götaland och Jönköpings län deltog i släckningsarbetet med bl.a. 25 tankbilar, eftersom det var ont om vatten i brandområdet. Försvaret vattenbombade branden med två Black Hawk-helikoptrar och med ytterligare tre civila helikoptrar.

 

Stor ledningsplats var placerad vid Lanna Golfbana där F-samverkans ledningsbil stod uppställd, Region Skånes fantastiska ledningsbuss, Göteborgs ledningscontainer och FAK–F:s ledningsvagn.

 

Under veckan som gick utsattes FAK-Fs medlemmar för stor påfrestning och FAK-Fs ledning fick ta hjälp av Skaraborgs, Borås, Kronoberg och Blekinges kårer. Många som deltog var även med vid branden i Västmanland och hade vana vid skogsbrandinsats, vilket underlättade.

 

Hemvärnet hade sex bandvagnar för materialtransport på plats och svarade även för bränsle till motorpumpar och bilar samt vagnar.

 

När insatsen nu summeras kan konstateras att den utrustning och material som FAK-F byggt upp i sin utbildnings- och beredskapsdepå ligger helt rätt. Räddningstjänsten vill att FAK-F påskyndar färdigställandet av drivmedelsflaket med 4 kbm diesel och 2 kbm bensin, samt utvecklar och rekryterar personal till fältköket.

Jomenvisst fungerar MTE-konceptet och FAK-Fs egna resurser för att klara av olika krissituationer!

 

Nu kom även investeringen av tre ATV:er väl till pass, och på agendan står inköp av en lastväxlare för framtida logistik vid depån.

 

Stort Tack till alla våra medlemmar och Bernt Blank i FAK-F som med kort varsel ställde upp!

Och självklart ett stort Tack till Skarborgskåren, Boråskåren, Kronobergskåren och Blekingekåren som gjorde vår insats till en höjdare!

FAK har presenterat sig med ledning och resurser som alla Räddningstjänster noterat, så nu laddar vi om för nya uppdrag!!!

 

Nöjd kårchef/MTE-chef

Bill Skoglund

KÅRNYHETER

2017-10-13 - FAK Jönköpings län
2017-10-08 - FAK Jönköpings län
2017-09-25 - FAK Jönköpings län
2017-09-25 - FAK Jönköpings län
2017-09-18 - FAK Jönköpings län
2017-09-18 - FAK Jönköpings län
  •  
  • 1 av 12
Prenumerera på Kårnyheter