Mycket har hänt, här kommer en sammanställning från FAK–F!

Mycket har hänt, här kommer en sammanställning från FAK–F!

Terränghjulingsutbildning för Räddningstjänsterna i Jönköpings län genomfördes den 28 april, den 3 maj och den 7 maj 2022.

Inför brandsäsongen har även en akututbildning för 8 man inom Räddningstjänsten i Mullsjö genomförts.

Kalmarkåren har utbildat 6 man varav 4 blivande instruktörer på terränghjulingar. För att kunna bli en ATV-instruktör krävs det att personen i fråga har den pedagogiska bakgrunden som Transportstyrelsen kräver. Personen måste ansöka om ackreditering och genomföra en godkänd terränghjulingsutbildning. Vi välkomnar FAK–H och deras ackrediterade instruktör till terränghjulingsutbildningarna framöver!

 

Grundutbildning av elverksskötare den 5 – 8 maj 2022.

FAK–F har genomfört grundutbildning för reservelverksskötare. 10 reservelverksskötare har genomgått reservelverksskötarutbildning under 4 dagar på RRG-depån. Mikael och Hasse guidade medlemmar från flera FAK kårer i konsten att sköta reservelverk av olika storlekar. Till kursen hade FAK–F och RRG:n inköpt ett 100 kWa elverk från Gotland som placeras i ett lastväxlarskåp. Det ”stora elverket” 135 kWa kördes samt 3 st 80 kWa elverk och flera mindre elverk. Hela RRG-depån kopplades upp på reservkraft och strömförsörjdes under kursen av reservelverk. Imponerande sammanställning av kursutvärderingen!

 

Den 9 maj 2022 var det möte med F-samverkans styrgrupp och besök från Jordbruksverket.

F-samverkan, det vill säga Jönköpings läns 13 kommuner, Polisen, Regionen och Länsstyrelsen i Jönköpings län hade en avstämning inför sommaren. Jordbruksverket var inbjudna till mötet för att få en bild av hur F-samverkan arbetar och planerar.

 

Den 12 maj sammanträdde FOS.

De 8 frivilligorganisationerna på den civila sidan samlades för att planera olika aktiviteter under hösten.

 

Den 14 maj var det luftning, och Blåljusdag i Eksjö.

Sedvanlig månadsluftning genomfördes lördagen den 14 maj med ett 40-tal medlemmar som förberedde inför sommaren och eventuella skogsbränder. Samtidigt var det Blåljusdag i Eksjö, där FAK-F medlemmar deltog.

 

FAK Skaraborg lånar lastbil och bandvagn.

Den 20 – 22 maj lånade Johan Lindberg i FAK Skaraborg 1 bandvagn och lastväxlare till en aktivitet Skövde.

 

Den 21 maj var det Informationsträff för nya FFO-medlemmar.

På lördagen samlade FAK-F nya medlemmar som är intresserade av någon frivillig försvarsorganisation till informationsträff på RRG-depån. Ett 30-tal nya medlemmar tog tillfället i akt för att få mer kunskap om RRG, Frivilliga försvarsorganisationer och depån på Moliden.

 

Omstart av FAK Östergötland.

Den 1 juni kallades det till möte i Linköping, närmare bestämt till Lambohov, där Risto Ågren, stationschefen för Räddningstjänsten i Linköping, tog emot.

Deltagare var 8 nya FAK:are från Östergötland, 2 tjänstemän från Länsstyrelsen i Östergötlands län, FAKs rikskårchef Curt-Ove Jakobsson, Kurt Lindberg från Länsstyrelsen i Jönköpings län och RRG-/FAK-F kårchef  Bill Skoglund. Målsättningen var att göra en omstart av FAK Östergötland.

 

Fortsatt utveckling på samarbetet med Jordbruksverket.

Den 8 juni hade FAK och Jordbruksverket ett möte om den fortsatta utvecklingen av samarbetet mellan FAK och Jordbruksverket.

Lenny Andreasson från Jordbruksverket och FAK-Fs kårchef Bill Skoglund reder ut begreppen inför fortsatta diskussioner mellan FAK och Jordbruksverket.

 

Den 10 juni hade räddningscheferna möte på RRG-depån.

12 räddningschefer från Jönköpings län samt Länsstyrelsen i Jönköpings län genomförde chefsmöte på fredagen. Bill Skoglund informerade om RRG-organisation och de resurser som RRG-depån kan ställa upp med vid kris eller samhällsstörning. Efter genomgång i Blåhallen gjordes en rundvandring. Det blev en aha-upplevelse för några räddningschefer, när de tog del av utbudet av resurser för samhällets krisberedskap som byggts upp på RRG-depån, ”Sveriges största civilförsvarsdepå”. Eftersom det samtidigt pågick en fältkökskurs, fick räddningscheferna luncha tillsammans med kursen. På frågan om det var sådan här mat som serveras i fält vid insatser, var svaret från fältkökschefen JA!

 

Trött men nöjd RRG-/Kårchef

Bill Skoglund

 

KÅRNYHETER

2022-06-23 - FAK Jönköpings län
2022-06-23 - FAK Jönköpings län
2022-06-20 - FAK Jönköpings län
2022-06-13 - FAK Jönköpings län
2022-06-13 - FAK Jönköpings län
2022-04-24 - FAK Jönköpings län
2022-04-22 - FAK Jönköpings län
  •  
  • 1 av 39
Prenumerera på Kårnyheter