Resan i de vita bussarnas spår

Resan i de vita bussarnas spår

Den 5 - 7 oktober genomförde 13 FAK-F:are en resa i de vita bussarnas spår, i samverkan med Militärhistoriska klubben (MHK) och Gislaveds industrimuseum.

En av originalbussarna.
En av originalbussarna.

Resan gick bl.a. till Friedrichsruh, där man upprättade basläger, och koncentrationslägret (KZ) i Neuengamme. Dit hämtades främst skandinaver från Tyskland under våren 1945, i andra världskriget absoluta slutskeden. Det var koncentrationslägerfångar från Danmark och Norge, men även sådana som var/varit gifta med tyska medborgare.

Besöket i KZ Neuengamme gav en bitter eftersmak, då vår guide berättade om de hemskheter som utspelats där. Lägret var ursprungligen avsett för 50.000 män. Detta läger ligger strax sydost om Hamburg, och var således ett av de nordligaste KZ i Tyskland. Det användes som uppsamlingsplats för de fångar som skulle hämtas till Sverige.

 

Bakom hela insatsen stod den dåvarande vice ordföranden i det svenska Röda Korset, prins Folke Bernadotte. Efter förhandlingar i största hemlighet med Reichführer SS Henrich Himmler, lyckades han utverka hämtningen.

 

Under resan besökte vi också Dieselhuset i Köpenhamn och tittade dels på en utställning om dieselmotorer i allmänhet och dels besåg starten och provkörningen av ”världens största motor”, en 8-cylindrisk gigant som utvecklade 22.500 hk och förbrukade cirka 3 kbm diesel/timme.

 

Vi tackar för den sakkunniga reseledning och information som MHK bestod oss med under dessa tre intressanta dagar.

 

Bernt Blank

KÅRNYHETER

2019-05-22 - FAK Jönköpings län
2019-05-13 - FAK Jönköpings län
2019-05-04 - FAK Jönköpings län
2019-04-30 - FAK Jönköpings län
2019-04-26 - FAK Jönköpings län
  •  
  • 1 av 22
Prenumerera på Kårnyheter