Utrustning vid larm och luftning

Välkommen till FAK Jönköpings län

Utrustning vid larm och luftning

Allmän info

 

Luftning:

Här är det bra att ha oömma kläder, arbetshandskar och keps. Beroende på inriktning så är verksamheten på en luftning mer eller mindre smutsig och bedrivs mestadels utomhus.

Även skyddsskor är bra att använda, mycket av den utrustning vi handhar väger en del.

 

Skarp läge:

Så fort man är registrerad ska man ta på sig den väst man får av stabspersonalen. Detta för att det då syns att man registrerat sig och vad man tillhör (FAK).

 

Oömma kläder, keps och skyddsskor med högt skaft är näst intill ett måste. Kan kännas dumt att ha på sig varma skor/stövlar vid en brand men dels så blir det blött och dels så finns risken, vid en mossbrand, att man går ner med foten i en glödkanal. Då skyddas man lite av ett högre skaft.

 

Är det en insats i närområdet och man bedömer att man åker hem efter avslutat pass, så behövs ju inte så mycket utrustning.

Personlig skyddsutrustning (hörselskydd och handskar) men även om man har egen hjälm eller andningsskydd. De senare ska FAK bistå med vid behov.

En termos, macka och något förstärkningsplagg. Nattpassen kan bli kalla även sommartid.

 

Är insatsen nationell, så kommer man troligtvis inte att kunna ta sig hem efter passet. Då är det att rekommendera att man har med sig ombyte för fem dagar. Tänk på att om passen blir korta så har man en viss fritid som man inte vill spendera i de arbetskläder man annars har på sig. Även resan hem blir trevligare om man har ett rent ombyte.

 

Personlig skyddsutrustning. Ta gärna med dig flera par handskar, dra slang är en blöt sysselsättning.

 

Även här är det bra att ta med en termos och mackor. Kaffet är något som ibland lyser med sin frånvaro.

 

Regnställ, har man tur så blir det regn och har man då otur är man utsedd till att köra ATV i regnet.

 

Något som alltid bör finnas med är ju första förband, men även plåster kan komma till nytta. Man kan inte avbryta vad man nu gör för att man fått skoskav.

 

Sen är det ju lite beroende på årstid för insatsen. Höst/vinter kanske myggmedlet inte är så nödvändigt som långkalsongerna.

 

Vid solsken är keps nästan ett måste, vintertid är en varm mössa bra att ha.

 

Kurser, årsmöten och övriga samlingar:

Kom som du är.