Studiebesök på Joe´s Garage i Furulund.

Studiebesök på Joe´s Garage i Furulund.

Av världens alla bilmärken är det några man speciellt spanar in ute i trafiken. Ett av dessa märken är den exklusiva Jaguaren.

FAKs Malmösektionen hade bjudit in till studiebesök på Joés Garage i Furulund, där företaget koncentrerar sin service på olika modeller av Jaguarbilar.

Vi var ett tjugotal som hörsammat inbjudan till detta intressanta studieobjekt.

Joés bedriver ingen nybilsförsäljning utan är ett fristående företag som sysslar med att meka och helrenovera Jaguarer av alla årsmodeller till nästan nyskick åt hugade spekulanter.

Bland objekten fanns en Jaguar F-Type Projekt 7 från 2016 med endast 605 mil på mätaren. Bilen hade ägts av den italienska filmdivan Gina Lollobrigida och av någon anledning hamnat i Sverige för försäljning. Försäljningspriset var svindlande, 1.835.000 svenska kronor.

I utställningshallen fanns också ett antal ”vanliga” bilar som kanske passade våra plånböcker betydligt bättre.

Företagets representanter samlade oss deltagare över en fika och presenterade Joés historia från ursprunget i en Lundaverkstad i början av 1990-talet fram till nutid i AMUs gamla lokaler i Furulund dit man flyttade in 2008.

Namnet Joés Garage kom till av en händelse. Under tiden man letade ett lämpligt namn åt firman spelades mycket musik av kompositören och musikern Frank Zappa och en av låtarna var just ”Joés Garage” och så fick det bli.

Som representant för märket Jaguar fick vi lyssnare höra historien om Jaguars etablering från 1922 i staden Blackpool där en Sir William Lyons började med att rita och tillverka sidovagnar till motorcyklar. På trettiotalet började man bygga karosser till Austin och Standard bilar.

När andra världskriget var över hade firman redan börjat förbereda för att bygga egna bilar som fick namnet Jaguar efter detta djurs kraft, snabbhet och mod.  Resten är historia då man genom åren tillverkat bilar med speciella karosser och motorer med V-12 cylindrar som står för status i bilvärlden. Tyvärr är inte Jaguar längre under engelskt ägande utan ägs numera av det indiska bilföretaget Tata Motors, där även Land Rover och Daimler ingår.

Märket är tillsammans med Lexus de bilar som har de mest nöjda kunderna, vilket borgar för god kvalité.

Kvällen avslutades med rundvandring in i servicelokalerna där flera bilar stod på tur för behandling. Bland dessa fanns den första E-Typemodellen som importerats till Sverige från Schweiz  fördiglackerad i en gräddgul färg men helt utan inredning. De anställda är special-utbildade för att kunna jobba med felsökningsmetoder och har analysinstrument för samtliga

förekommande årsmodeller. Företaget bedriver även postorder inom Norden och övriga Europa av nya och begagnade reservdelar som utgörs av 163 000 artikelnummer.

För oss motorintresserade var detta besök av verkligt historiskt värde.

Text och foto: J-E. H.

KÅRNYHETER

2019-06-24 - FAK Malmö
2020-01-05 - FAK Malmö
2019-12-23 - FAK Malmö
2019-11-26 - FAK Malmö
2019-11-17 - FAK Malmö
2019-11-10 - FAK Malmö
2019-10-24 - FAK Malmö
2019-10-21 - FAK Malmö
Prenumerera på Kårnyheter