FAK Skellefteå

Skellefteåkårens närmaste granne är FAK Umeå. Vice kårchefen där tog ett bra initiativ tidigare i vår, och bjöd in oss för att titta på de bärgningsbilar som förekommer i det populära TV-programmet Frusna vägar.

 

Scania bärgningsbil byggd av Bro Bärgningsbyggen AB

 

Att fordonsbärgning är kräver en speciell kompetens, förstår man när man sett programmet på TV3. En fördel är också om bärgaren är av den lugnare sorten. Många som behöver bärgning, är av olika orsaker stressade. Allvarligast är givetvis om det uppstått personskador, men ofta är det också stora värden som står på spel. När det gäller bärgningar av personbilar, så är kanske inte bärgningen speciellt komplicerad. Då klarar de mindre bärgningsfordonen uppdragen med råge. Däremot, när det är tunga fordon i olika kombinationer inblandade i olyckorna, så kan de riktigt stora bärgarna krävas. Kan vara allt från tankfordon med mjölk eller hönsfoder, via styckegodsbilar med pallgods till kylbilar med färsk lax. Och här uppe i norr dessutom timmerbilar, vilka kan bli riktiga plockepinn efter en avåkning.

 

Tvärt om kan det vara om man skall göra en bärgning i ett parkeringsgarage. Då krävs en liten bärgningsbil, men med samma funktioner som en stor. Företaget vi besökte hade båda varianterna, och alla storlekar däremellan.

 

På Ume Assistance AB arbetar sedan många år Bertil Eckeryd som produktionschef. Han är vice kårchef i FAK Umeå, och därför var det en kvalificerad guidning vi fick. Dessutom fick vi en mera ingående information om hur de olika fordonen används av Morgan Zackrisson, bilbärgare sedan många år och numera även känd från TV-programmet. Ännu mera och nya program kommer i november månad hösten 2019. Ett roligt minne delgav han oss från början av karriären. Utkallad till en bärgning av en timmerbil, så var det sin pappa han fick bärga. Pappan hade kört lastbil i 43 år utan att åka av, men någon gång ska vara den första. Att det då var sonen som bärgade måste vara en speciell känsla för båda två.

 

Ett uppskattat studiebesök hos våra grannar i söder. Första riktiga vårsolen lyste också över besöket, vilket uppskattades under visningen utomhus. Dessutom hjälper den också till att tina frusna vägar.

 

 

Isuzu, med bärgningspåbyggnad av italienskt fabrikat

Isuzu, med bärgningspåbyggnad av italienskt fabrikat

 

Morgan Zackrisson förklarar hydraulsystemets olika funktionen för intresserade FAK:are

Morgan Zackrisson förklarar hydraulsystemets olika funktionen för intresserade FAK:are 

 

Medlemmar ur FAK Skellefteå, men värdarna Bertil Eckeryd och Morgan Zackrisson i mitten.

Medlemmar ur FAK Skellefteå, men värdarna Bertil Eckeryd och Morgan Zackrisson i mitten.

 

 

 

 

 

KÅRNYHETER

2019-04-15 - FAK Skellefteå
2019-03-06 - FAK Skellefteå
2019-03-06 - FAK Skellefteå
2018-11-26 - FAK Skellefteå
2018-11-23 - FAK Skellefteå
2018-09-16 - FAK Skellefteå
Prenumerera på Kårnyheter

FAK Skellefteå

Kårchef Klas-Göran Asplund
Pulkstigen 8
931 51
Skellefteå
Telefon: 
0910-184 50
Mobil: 
070 244 18 46
Fax: 
0910- 174 84

Kontaktpersoner