Medlemsresa för FAK Skellefteå

Medlemsresa för FAK Skellefteå

Frivilliga Automobilkåren i Skellefteå utbildar fordonsförare för samhällets krisberedskap, på uppdrag av MSB. Ett sätt att visa styrelsens uppskattning för medlemmarnas engagemang, är att göra ett gemensamt arrangemang. I år genomfördes en resa till Norrbotten, med tre intressanta studiebesök.

Den 25 augusti samlades ett 40-tal medlemmar för att besöka på ett antal sevärda platser. Under resan informerades om insatserna under sommarens skogsbränder. Cirka 120 personer, från olika kårer i Sverige, har deltagit i långa, tuffa pass, med att transportera materiel och släcka bränder

Deltagarna fick information och broschyrer om de Motor- och Transportenheter som FAK organiserar, med olika förarkategorier. Dessutom informerades om den viktiga funktion frivillig-organisationerna spelar för Sveriges krisberedskap, och hur viktigt det är med rekrytering av nya medlemmar.

Första anhalten var Tree Hotel i Harads. En fantastisk skapelse med ett 10-tal hotellrum uppsatta i träden, på olika höjder. Hotellet har nyligen kommit högt rankad på en 100-lista över besöksvärda upplevelser i Europa. Vid rundvandringen i skogen såg man varierande hotellrum/bostäder, i storlek från 16 m2 upp till den största på närmare 60 m2. Allt från UFO-liknande lösningar till Birds Nest som inte liknade något annat än ett fågelbo, precis som namnet säger. Som avslutning avnjöts en fantastisk lunch på Brittas Pensionat, vilket också tillhör hotellkomplexet.

Därefter gjordes ett stopp på Patinamuseet i Boden. Där har man, i ett nedlagt militärstall, byggt upp olika miljöer, från jordbruk till familjehem. Dessutom finns där en tandläkarmottagning, som ingen idag frivilligt skulle träda in i. Tidsepoken museet omfattar, spänner från slutet 1800-talet fram till slutet av 1900-talet. Alla tänkbara fordon och transportlösningar från förr ryms inom väggarna, bland annat en Harley Davidson med påhängsmotor från tidigt 30-tal.

Som sista anhalt besökts Heta Hyttan i Piteå. Där fick deltagarna möjlighet att studera glasblåsningens teknik. Man fick också se, hur man med glasmassa, hetta och blåsrör, kunde trolla fram de mest fantastiska skapelser, med form och färg som kan förgylla vardagen.

En innehållsrik resa med nöjda medlemmar, återvände därefter till Skellefteå.

 / K-G Asplund

 

KÅRNYHETER

2019-05-24 - FAK Skellefteå
2019-04-15 - FAK Skellefteå
2019-03-06 - FAK Skellefteå
2019-03-06 - FAK Skellefteå
2018-11-26 - FAK Skellefteå
2018-11-23 - FAK Skellefteå
2018-09-16 - FAK Skellefteå
Prenumerera på Kårnyheter