MTE Norrbotten utbildar snöröjare

MTE Norrbotten utbildar snöröjare

När vinterstormarna slår till, kan det komma stora mängder snö på kort tid. Inte minst har vi i norra Sverige fått känna av det denna vinter. På önskemål från Länsstyrelsen i Norrbotten utbildar vi därför våra MTE-förare i att röja snö med olika redskap. På Drivecenter Arena i Fällfors fanns obegränsat med snö och ytor för våra övningar.

Full fart med diagonalplog och sidovinge
Full fart med diagonalplog och sidovinge

Mats Skoglund, AB Mählers & Söner informerar om typer av snöplogar som nyttjas i Sverige

 

AB Mählers & Söner i Rossön, är Sveriges ledande tillverkare av snöröjningsfordon för lastbilar. Vi blev därför glada att deras försäljningsingenjör Mats Skoglund kunde besöka oss under utbildningen och berätta om olika typer av plogar, och för vilka förhållanden de används. Han informerade också om de kritiska punkterna på infästningarna och vad som är viktigt att kontrollera före körning.

 

Efter informationen blev det då dags att prova på att både ploga vägar med lastbil och öppna vägar med hjullastare i 1 meter snö. Till vårt förfogande hade vi en Scania med diagonalplog och sidovinge för väghållning. Med de ytor och den tid vi hade till förfogande, fick alla prova på att köra på snävare vägar mellan snökäppar och på långa raksträckor, där snön skulle tryckas ut en bit från vägen. Det underlättade att ha split vision. Då kunde man lättare hålla koll på vägen med ena ögat och genom sidospegel hålla koll på plogvingen med det andra.

Mats Skoglund (th) informerar om hur man kopplar plogen korrekt till plogfästet

 

Mats Skoglund (th) informerar om infästning av sidoplog

 

Vi hade dessutom en nyare Volvo L60H och en något äldre L60F för att öppna en väg på området. Målet var att öppna en väg, utstakad mellan snökäppar. Vi började i vardera änden och efter att ha mötts, fick vi ”städa upp” den nya vägen. Det märktes snabbt vilka som vara vana vid moderna midjestyrda lastmaskiner, och vilka som fortfarande satt kvar i en BM 641. Men efter ett tag så lastade vi faktiskt snö i skoporna och kunde lägga av den i prydliga högar vid sidan av den nya vägen.

 

En mycket lyckad utbildning, där alla fick tid att träna körning och lastning med den typ av utrustning som kan vara aktuell vid en insats.

KÅRNYHETER

2023-04-06 - FAK Skellefteå/Norrbotten
2023-03-03 - FAK Skellefteå/Norrbotten
2022-10-12 - FAK Skellefteå/Norrbotten
2022-09-22 - FAK Skellefteå/Norrbotten
2022-08-30 - FAK Skellefteå/Norrbotten
2022-03-17 - FAK Skellefteå/Norrbotten
2022-02-27 - FAK Skellefteå/Norrbotten
2021-10-20 - FAK Skellefteå/Norrbotten
2021-10-05 - FAK Skellefteå/Norrbotten
2021-03-23 - FAK Skellefteå/Norrbotten
Prenumerera på Kårnyheter