Repetitionskurs räddade krisen för Mattias!

Repetitionskurs räddade krisen för Mattias!

 

Helgen 8 – 9 oktober kunde ha slutat i kris för Mattias Hedlund. Hans fru tog en helg med sina väninnor. Tack vare att han deltog i kursen, slapp han ordna med lördagsmiddagen på egen hand.

Glada kursdeltagare. Gladast var Mattias Hedlund längst till höger, som slapp middagskrisen. Foto: Per Lunqe
Glada kursdeltagare. Gladast var Mattias Hedlund längst till höger, som slapp middagskrisen. Foto: Per Lunqe

 

Helgens övning baserades på ett scenario med skadade vägar och avstängd E4 mellan Bureås södra infart och Lövånger. Efter ruttplanering utifrån givna koordinater, kunde fordonen lastas med det som behövdes för reparationen. Förutom grus, så tog vi med en hjullastare, timmer, virke och redskap till lastaren. Fordonen var en tïmmerbil med kran, två krokbilar, en skåpbil och en flakbil med tillhörande släpvagnar. Efter cirka tolv mil på slingrande småvägar, lossades bilarna i Robertsfors. Där genomfördes övningar med de olika fordonen, bland annat att rangera över ett rullflak till släpvagnen och kontrollera att låsningarna fungerade.

Efter bastu och middag på Överklinten Kvarn, hölls ett test om våra kunskaper om YKB. Instruktören och körkortsprövaren Robert Broman hade satt ihop 18 frågor, som kunde ge 25 poäng vid alla rätt. Skamgränsen gick vid 19 rätt, men ingen behövde stå vid skampålen, alla godkända. Tyvärr delades det inte ut YKB bara på grund av detta resultat.

Söndagen inleddes under strålande med att koppla släparna och påbörja returresan. Denna gång genom Lövånger och det var tänkt att i Gammelbyn svänga in på vägen upp mot Bjuröklubb och Bureberget. Nu testades manövreringskunskaperna på allvar. Det visade sig att den vägen var avstängd på riktigt, vilket övningsledaren givetvis inte kontrollerat. Men som vanligt, alla löste den uppgiften utan problem. Efter en kort tur tillbaka till samhället, kunde vi svänga av E4:an strax norr om OK och tillbaka på den planerade rutten.

Tankning, lossning och rengöring av fordonen avslutade den praktiska delen. Därefter information om reseräkningarna, kursutvärdering och lite information om MTE Norrbotten. Sammanfattningsvis en lyckad övning med bra stämning och ansvarsfullt agerande under alla moment.

Med på övningen var Per Lunqe, som skriver för FAKS:s nyhetsblad. Hans artikel och bilder planeras komma senare i höst.

KÅRNYHETER

2023-06-19 - FAK Skellefteå/Norrbotten
2023-04-06 - FAK Skellefteå/Norrbotten
2023-03-03 - FAK Skellefteå/Norrbotten
2022-10-12 - FAK Skellefteå/Norrbotten
2022-09-22 - FAK Skellefteå/Norrbotten
2022-08-30 - FAK Skellefteå/Norrbotten
2022-03-17 - FAK Skellefteå/Norrbotten
2022-02-27 - FAK Skellefteå/Norrbotten
2021-10-20 - FAK Skellefteå/Norrbotten
2021-10-05 - FAK Skellefteå/Norrbotten
Prenumerera på Kårnyheter